Boris Zala: Hanba za proces s kapelou Pussy Riot na Putinovi navždy zostane

12.09.2012 Celý región

Štrasburg/Brusel 12. septembra (TASR) - Rozsudok nad členkami hudobnej skupiny Pussy Riot je hanbou, ktorá padá na hlavu ruského prezidenta, uviedol počas rozpravy o situácii v Rusku slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Boris Zala. K takémuto zneužívaniu štátnej moci nedochádzalo podľa neho ani za bývalého komunistického režimu v Československu v 80. rokoch.

Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová vo svojej utorkovej správe pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu o stave demokracie v Rusku naznačila, že pozitívnych správ pre ruskú demokraciu bolo tohto roku veľmi málo.

Ashtonová v balíku legislatívnych opatrení a úradných zákrokov, ktoré podľa EÚ ohrozujú demokraciu v Rusku, uviedla, že okrem iného ide o zákon obmedzujúci slobodu voľného zhromažďovania, oklieštenie práv neziskových organizácií, obmedzovanie slobody internetu či prípad dievčenskej kapely Pussy Riot.

Zala v rozprave, ktorá nasledovala po Ashtonovej vystúpení, uviedol, že právny systém v Rusku sa mimoriadne zhoršil, pričom nejde len o známy prípad troch väznených žien z kapely Pussy Riot.

"Je to zrkadlom toho, v akom reálnom stave tento právny systém je. Vieme, že je to ťažké zmeniť, ale musíme dať najavo, že to, čo sa v ruskom právnom systéme deje, je hanba. A je to aj osobná hanba Vladimíra Putina," uviedol Zala vo svojom vystúpení.

Europoslanec upozornil, že členky kapely, ktoré boli odsúdené na dva roky väzenia, boli predtým takmer deväť mesiacov vo väzbe za čin, ktorý možno len ťažko kvalifikovať ako trestný.

"Keď si spomeniem na staré časy komunizmu v Československu, v 80. rokoch, nepamätám si, že by sa za čias Československa takto politicky zneužíval právny systém," povedal Zala.

Slovenský ľavicový poslanec, ktorý je členom Výboru EP pre zahraničné veci, uviedol, že EÚ musí rozvíjať vzťahy s Ruskom, avšak Putinovi podľa neho treba dať jasne najavo, že táto hanba, spojená s procesom proti ženskej kapele, na ňom ako na štátnikovi navždy zostane.
 

Vyberte región